Duurste uitgaande transfers van SC Heerenveen

SC Heerenveen heeft door de jaren heen vele geweldige voetballers mogen verwelkomen in de selectie. Naast de successen die deze spelers de club hebben gebracht hebben ze ook veel geld opgeleverd. Bekijk hieronder de duurste uitgaande transfers van de Friese voetbalclub.

Bas Dost (7 miljoen euro)

Bas Dost doorliep de jeugdopleiding van FC Emmen en maakte bij dezelfde club zijn debuut in het betaalde voetbal. De boomlange spits viel direct op en werd in 2008 voor 300.000 euro verkocht aan Heracles Almelo. Na twee seizoenen in Almelo was het SC Heerenveen dat de spits overnam voor 2,75 miljoen euro. Dost speelde 73 wedstrijden voor SC Heerenveen en kwam daarin 52 keer tot scoren. In 2010 verkocht SC Heerenveen de speler aan Wolfsburg voor een bedrag van 7 miljoen euro. Tegenwoordig speelt Dost zijn wedstrijden voor Sporting Portugal, dat ruim 11 miljoen euro betaalde aan de Duitse club.

Danijel Pranjic (7,7 miljoen euro)

Tussen 2000 en 2004 speelde Pranjic voor meerdere clubs in Kroatië, maar in 2005 contracteerde SC Heerenveen de speler. De Friezen betaalde een half miljoen euro voor de Kroaat. De middenvelder was vier seizoenen lang een vaste waarde in de basisopstelling en was naast doelpunten ook goed voor veel assists. Dit leverde hem in 2009 een transfer op naar Bayern Munchen en SC Heerenveen incasseerde een prachtig bedrag van 7,7 miljoen euro. Daarna speelde Pranjic nog voor Sporting Lissabon, Celta de Vigo en Panathinaikos. Momenteel staat Pranjic onder contract bij Anorthosis.

Filip Djuricic (8 miljoen euro)

In 2009 verwelkomde SC Heerenveen het grote talent Filip Djuricic in de selectie. De transfervrije voetballer kwam over van Radnicki Obrenovac. In Friesland speelde de speler maar liefst 111 wedstrijden en scoorde daarin 26 keer. Benfica nam Djuricic in 2014 over voor 8 miljoen euro. In Portugal kwam de slechts 22 keer in de actie. Djuricic werd seizoenen lang verhuurd aan clubs als Mainz, Southampton en Anderlecht. Vervolgens maakte hij transfervrij de overstap naar Sampdoria, waar de speler ook niet wist te slagen. Tegenwoordig staat Djuricic onder contract bij Sassuolo.

Alfred Finnbogason (8 miljoen euro)

Finnbogason speelde tussen 2005 en 2011 in de IJslandse competities, maar maakte vervolgens de transfer naar het Belgische KSC Lokeren. Daar werd de spits verhuurd aan het Zweedse Helsingborg. In 2012 betaalde SC Heerenveen 500.000 euro voor de aanvaller. Bij de club was het direct raak en scoorde de speler 59 doelpunten in 69 wedstrijden. In 2014 betaalde Real Sociedad een bedrag van 8 miljoen euro voor de doelpuntenmaker. In Spanje kwam de spits echter niet goed uit de verf, maar hij maakte wel indruk tijdens zijn huurperiode bij het Duitse Augsburg. In 2016 nam hij dan ook de overstap naar de Duitse club, dat 4 miljoen euro voor hem neerlegde.

Miralem Sulejmani (16,25 miljoen euro)

Miralem Sulejmani werd in de zomer van 2008 door SC Heerenveen overgenomen van Partizan Belgrado. De Friese club betaalde 260.000 euro voor het grote talent. Sulejmani speelde slechts één seizoen in Friesland en kwam daarin 16 keer tot scoren. Dit leverde de aanvaller een transfer op naar Ajax, dat ruim 16 miljoen euro betaalde. Sulejmani speelde 158 wedstrijden voor de Amsterdamse club en scoorde daarin 38 treffers. In 2013 maakte de speler transfervrij de overstap naar Benfica. Tegenwoordig speelt Sulejmani voor het Zwitserse BSC Young Boys.

Afonso Alves (17 miljoen euro)

Afonso Alves maakte in 2001 zijn professionele debuut bij het Braziliaanse Atletico Mineiro, waarna hij vervolgens de overstap maakte naar de Zweedse voetbalcompetitie. In 2007 was het SC Heerenveen dat 4,5 miljoen euro betaalde aan Malmö FF. Bij Heerenveen scoorde Alves 45 doelpunten in 39 wedstrijden. De spits kwam zelfs zeven keer tot scoren in één duel, wat nog altijd een record is in de Eredivisie. Daarna volgende een heuse transfersoap, de aanvaller was namelijk vlak voor de transferdeadline (2017) zowel akkoord met AZ als Middlesbrough. Uiteindelijk ging Alves voor 17 miljoen euro naar de Engelse club. De spits flopte bij de club en zijn carriere ging bergafwaarts. Alves speelde later nog voor Al Sadd, Al Rayyan en Al-Gharrafa.