De legendarische Abe Lenstra

Abe Lenstra wordt gezien als één van de beste voetballers die Nederland ooit heeft gehad. In Friesland is hij ene belangrijke figuur. Hij wordt daar ook wel us Abe genoemd, in het Nederlands ‘onze Abe’. Het stadion waarin SC Heerenveen tegenwoordig speelt is naar Lenstra vernoemd. Dit heeft natuurlijk vooral te maken met het feit dat de speler bijzondere prestaties leverde in zijn tijd als speler. Zo maakte hij rond de 700 doelpunten in rond de 730 wedstrijden. Hij speelde ook een belangrijke rol in het Nederlands elftal tussen 1940 en 1960. Dit wordt als de groeiperiode van het Nederlands voetbal gezien.

Lenstra in Heerenveen

De belangrijkste jaren van Abe Lenstra als voetballer speelden zich af in Heerenveen. Tussen 1936, toen hij 16 jaar was, en 1953 speelde hij zo’n 500 wedstrijden in het eerste elftal van de club. Hij scoorde daarin zo’n 523 doelpunten. Een gemiddelde van meer dan 1 doelpunt per wedstrijd. Iets wat niet heel veel spelers in de geschiedenis van de sport hebben gepresteerd bij hun club. Het was zelfs zo dat in de rest van het land Heerenveen ook wel Abeveen werd genoemd. De club kwam twee keer heel dicht bij de landstitel in die periode met de topscorer.

Enschede en Nederland

Naast het shirt van Heerenveen droeg Abe Lenstra ook de shirts van de Enschedese clubs SC Enschede en Enschedese Boys. Bij die clubs speelde hij tussen 1954 en 1963. Tot hij stopte met voetballen. Ook speelde hij gedurende bijna zijn gehele carrière wedstrijden in het Nederlands elftal. Hij maakte zijn debuut in 1940 en speelde tot 1963 in de nationale ploeg. Hij vormde met Faas Wilkes en Kick Smit de eerste legendarische aanvalslinie van het Nederlands elftal. De stripfiguur Kick Wilstra was gebaseerd op een combinatie van deze drie spelers. Na zijn loopbaan was Lenstra enige tijd trainer van amateurclubs.