Abe Lenstra Stadion

Het Abe Lenstra Stadion is een voetbalstadion in de Friese plaats Heerenveen. Het is ook de plek waar SC Heerenveen zijn thuiswedstrijden speelt. In het stadion is plek voor 27.224 bezoekers. Het stadion is in 1994 gebouwd. De eerste steen werd in maart gelegd door de voorzitter van SC Heerenveen in die tijd, Riemer van der Velde. In augustus van datzelfde jaar was het stadion gereed om in te spelen. Sindsdien speelt de club dan ook zijn wedstrijden op deze plek. Bij de opening deed Koning Willem-Alexander, toen nog kroonprins, de aftrap. Een week later volgde de eerste officiële wedstrijd.

Groei van het stadion

Door de jaren heen is het Abe Lenstra stadion steeds verder gegroeid. Dit was bijvoorbeeld te danken aan verbouwingen die werden gedaan. Het stadion had bijvoorbeeld eerst zogenaamde open hoeken. Die hoeken zijn dichtgemaakt waardoor er meer zitplaatsen kwamen. Naast de verbouwingen voor meer vakken voor supporters zijn er ook steeds meer plekken voor sponsors gekomen. Er was een tijd waarin de hoeveelheid sponsors bij SC Heerenveen groter was dan bij vrijwel alle andere clubs in Nederland. Door deze ontwikkeling werd het stadion ook steeds beter gewaardeerd door de Europese bond UEFA. Dit was belangrijk voor de mogelijkheden.

Andere wedstrijden

Doordat het Abe Lenstra Stadion steeds groter en beter is geworden, kwam er ook ruimte voor andere wedstrijden dan alleen de wedstrijden van SC Heerenveen. Zo was het in 2007 zo dat dit stadion één van de locaties was voor het EK voor voetballers tot 23 jaar. Er werden vier wedstrijden op dit toernooi gespeeld. Ook het Nederlands elftal is hier eens geweest. Dat was in 2009. Toen speelde het 0-0 tegen Paraguay. In 2018 speelde het Nederlands vrouwenelftal een kwalificatiewedstrijd voor het WK tegen Slowakije in het stadion en won met 1-0. In de toekomst wordt dit vaker verwacht.